Speurtocht kinderfeest

speurtocht

Een (verjaardags)feestje met een speurtocht is altijd een topper. Maar hoe verzin je leuke opdrachtjes? Zoek niet langer! Met een lijstje vol kant en klare doe opdrachten en foto opdrachten kom je al een heel eind. Even aanpassen aan het thema van het feestje en klaar is Kees! Voeg daarbij nog wat boodschappen in geheimschrift en iedereen is een paar uren zoet! Voor sommige opdrachten moet je wel eventjes op voorhand beginnen en moet er wel wat voorbereid worden. Maar dat is ook een deel van het plezier!
In het draaiboek staan er genoeg opdrachten die je tijdens de speurtocht kan verwerken. Sommige draaiboeken bevatten een speurtocht, de andere kun je gewoon zelf uitzetten in je wijk.
Een feestje met een speurtocht is altijd een succes! Bij een speurtocht kan iedereen meehelpen zoeken en valt er dus niemand uit de boot.
Bepaal voor welke leeftijd je het verjaardagsfeestje organiseert.
Vraag mensen die je tijdens de speurtocht willen helpen. Voor kleine kinderen (4-6 jaar) heb je 1 begeleider op 3 à 4 kinderen nodig.
Houd rekening met de interesse van de kinderen. Aan de hand hiervan bepaal je het eventuele thema voor de speurtocht.
Als je zelf een speurtocht in elkaar wilt zetten, volgen hier wat tips:

Doe-opdrachten
 • Zoek twee stokjes. Raap hiermee nu drie steentjes op en doe ze in een zakje. Verboden de steentjes met de handen aan te raken! 
 • Zoek vijf steentjes. De begeleider tekent nu een kringetje op de grond. Vanaf een bepaalde afstand moet elk kind nu om beurt de vijf steentjes in de cirkel mikken. Pas als iedereen de opdracht volbracht heeft, mag er doorgegaan worden. 
 • Op een briefje staat het begin van een liedje. Vul aan met de twee volgende zinnen of met een ontbrekend woord. 
 • Zoek een aantal verstopte letters in een straal van bijvoorbeeld 10 meter. Maak er een woord mee. 
 • Zoek vijf beukenblaadjes. 
 • Zuig vijf willekeurige blaadjes op met een rietje (de rietjes kan de begeleider meehebben of kunnen verstopt worden in de buurt) 
 • Zoek vijf natuurlijke voorwerpen die geluid maken (bijvoorbeeld een tak die knakt, een bladje dat ritselt, een steen die in het water plonst, etc) 
 • Dans de vogeltjesdans (of de macarena, de pizzahut, YMCA, de Plopdans, een heksendans, etc.) met de bijpassende en juiste bewegingen. 
 • Zoek een verborgen schatkistje (ingegraven op een bepaalde plek, hoog in een boom verstopt, ...). met eventueel een lekkernijtje in verstopt en/of een volgende opdracht. 
 • Zoek een wekker voor hij stopt met rinkelen (een begeleider moet deze dan ongezien zetten voor elk groepje voorbijkomt) 
 • Welk geluid maakt .... (een hond, een aap, een wekker, een koffiezet, een defecte auto, etc). De geluiden moeten aangepast worden aan de leeftijd van de deelnemers en moeten correct nagebootst worden. 
 • Boots een spook, een monster, een vampier, ... na (leuk voor Halloween) 
 • Verzin een toverspreuk. 
 • Zoek een verstopt voorwerp. 
 • Ontcijfer een boodschap in geheimschrift. Ofwel krijgen de deelnemers een ontcijfersleutel ofwel moeten ze het zelf oplossen! 
 • Zoek een zakje met (theater)schmink. Wanneer het zakje gevonden is, moeten de deelnemers elkaars gezicht schminken. Aanpasbaar aan het thema: heks voor Halloween, piraat voor piratenspeurtocht, sprookjesfiguur, dier, etc. 
 • Hang een opdracht op een redelijke hoogte in een boom. Een van de deelnemers moet nu de boom in om de opdracht te bemachtigen. 
 • Zoek de verstopte stukjes van een stukgesneden opdracht. Maak de opdracht terug compleet en voer ze correct uit. 
 • Maak een popje met takken, touw en twijgjes. Alles moet ter plaatse worden gezocht. 
Foto-opdrachten
 • Close-up 
Deze opdracht kan zowel in huis als buiten, maar vraagt wel wat voorbereiding. Neem close-ups van herkenbare dingen (een hoek van een tafel, een stukje gordijn, een detail in het behang, een bordje aan een boom, een speciale struik, etc.) Voor grotere kinderen en volwassenen mag het ook minder herkenbaar zijn, dat maakt het spannender. De deelnemers moeten nu zoveel mogelijk dingen op de foto's herkennen. Ieder goed antwoord levert een goed punt of een letter op of een tip over de volgende opdracht. De deelnemers krijgen een stapeltje foto's mee die in volgorde liggen. Aan de hand van de foto's moeten ze nu zelf de weg zoeken. Op bepaalde plaatsen moet een controle-opdracht worden afgelegd. Zo weet men nadien of de deelnemers de weg correct hebben afgelegd en wel overal zijn gepasseerd. Voorbeelden van controle-opdrachten: tegenover je staat een huis: wat is het huisnummer? Rechts van je staat een boom: welke soort boom? Achter je staat een gebouw: welk gebouw? Wat is de kleur van de ramen van het huis op de linkerhoek?
 • Foto's met een thema 
Foto-opdracht voor een feestje over sprookjes: fotografeer een aantal voorwerpen die onmiddellijk aan een sprookje doen denken. Een erwt voor "De prinses op de erwt", rode schoenen voor "de rode schoentjes", een badeend voor "het lelijke eendje", een rode appel of tuinkabouters voor "sneeuwwitje", een rode cape voor "roodkapje" etc. Stippel nu een route uit in het bos, hang de foto's aan de bomen (of geef ze zelf wanneer u op een bepaald punt aankomt) en laat de kinderen bij elke foto een opdracht uitvoeren (een liedje zingen, een toverspreuk verzinnen, het verhaal vertellen, zelf een vervolg verzinnen, etc.)
 • Dag en nacht foto zoektocht 
Neem foto's ’s avonds of ‘s nachts van bepaalde dingen (gebouwen, standbeelden, bomen, huizen...). Tijdens de speurtocht overdag moeten de deelnemers alles terugvinden. Best moeilijk want sommige dingen zien er overdag helemaal anders uit dan 's nachts! Voor een Halloweenspeurtocht zoek je naar griezelige dingen (kruis op kerkhof, roestig hek, knoestige boom, etc.)
 • Oog voor detail 
Op voorhand neem je twee foto's van elk voorwerp / gebouw. Een van het geheel en eentje van een detail. De deelnemers moeten nu eerst het gebouw / voorwerp vinden en dan op de foto aanduiden waar het detail van afkomstig is.
 • Beroemdheden 
Zoek foto's van beroemdheden. De deelnemers moeten eerst via opdrachten de foto's vinden. Daarna moeten ze weten wie de persoon op de foto is. Daarna moeten ze een aantal vragen oplossen over die persoon (wat heeft die persoon uitgevonden, noem minstens drie liedjes van die persoon, in welke film heeft die persoon meegespeeld?)
 • Landenweetjes 
Voor een landenfotozoektocht zoek je prenten met typische afbeeldingen uit verschillende landen. De deelnemers moeten eerst de foto's zoeken via opdrachten. Daarna moeten ze vragen beantwoorden over het desbetreffende land en opdrachten uitvoeren (zing het volkslied, doe een wals, doe een toreador na, zeg aloha met bijpassend gebaar, etc).
 • Natuurspeurtocht 
Geef de deelnemers in eierdoos mee met de plaat op het deksel en laat ze de voorwerpen opzoeken.
knutselen-herfst-schatkist-boswandeling-van-eierdo


eierdoos

Afdrukken

De verschillende categorieën opdrachten kan je uiteraard met elkaar combineren of mengen. Zo wordt de speurtocht nog leuker en afwisselend. Laat de groepjes in ieder geval 10 minuten na elkaar vertrekken.

diploma

Afdrukken